Nasıl Hayır Diyeceğim?

Anne ve babaların çocuklarına sınır koyması gerektiğinden bugün anne baba olmak yazısında bahsetmiştik. Peki bu sınır sadece ‘ hayır ‘ diyerek mi oluşur?
Ailelerden en sık gelen soru şu;
Onlara nasıl hayır diyeceğiz?
Çocuklara bir şeyi yapamayacağını söylemek için ‘hayır’ demenize gerek yoktur. Aslında burada izin verme mekanizmasını bozan, sınırları ortadan kaldıran şey, ailelerin izin verecekleri şeylere de hayır demeleri. Yani gerçek anlamını öldürüyoruz bu kavramın!
Keyfi evet veya hayır demekten kaçının. Eğer alabilecekseniz, hayır almayacağım demeyin! Eğer vaktinizi ayırabileceksiniz, hayır şimdi sırası değil demeyin!
Önce siz emin olun, sonra hayır diyin. Çünkü net ve emin olunan durumlarda verdiğiniz karardan vazgeçmemeniz gerekmektedir. Ayrıca ses tonunuzu yumuşak (ancak kesinlikle yalvarır tonda olmadan) ayarlamaya özen gösterin, kısa bir açıklama yaparak neden hayır dediğinizi çocuğunuza açıklayın.
Sizden istediği şey hakkında onu anladığınızı, hatta istemekte haklı olduğunu hissettirmeye çalışın.
Çocuklar doğal olarak istemek üzerine kurulu bir dünyada yaşarlar, isteklerini yetişkin zihniyle algılayıp kızmayın! Onlar sizin içinde bulunduğunuz şartları farkedip, size empatik yaklaşmazlar. Annemi çok yordum, herhalde enflasyonda bu sene çok yüksek, müdürüde zaten sürekli canını sıkıyor, en iyisi ben bugün o hayatım boyunca bana yarar sağlamayacak kimyasal tehlike barındıran oyuncağı aldırmak istemeyeyim, demeyecektir! “Bu oyuncağı istiyorsun biliyorum ama almayacağım çünkü... “
Alternatiflere yönlendirebilirsiniz, doğrudan hayır demek yerine istersen sana bunu alabilirim diyerek dikkatini evet demeye hazır olduğunuz şeye yöneltmeye çalışabilirsiniz.
Anne ve babalar hayır diyecekleri konularda hemfikir olmalı ve tutarlı bir tavır sergilemelidir. Birbirinizin hayır dediği durumları çürütmek, sonrasında büyük zorluklarla ve ısrar ağlama gibi davranışlarla karşılaşmanıza neden olabilir, unutmayın!
Son olarak çocuğunuza da hayır deme hakkını tanıyın! Bazen istediği çorabı giymesine, kendisine ve gelişimine zarar vermeyecek konularda onunda sizi reddetmesine müsade edin. Eğer ona bu hakkı tanımazsak, hayır demeyi öğrenemez, çünkü sizin verdiğiniz tepkileri model alacak ve bir noktada hayırı kabul etmeye ilk böyle başlayacaktır.
İlginizi çekebilecek diğer yazılar
Çocuğumla nasıl ilişki kurmalıyım?
Çocukların temel ihtiyaçları nelerdir?
Şema ne demek? Şemaların oluşumunda hangi faktörler etkilidir?
Ebeveynlik tutumları nelerdir?
Ebeveynlik tutumları ile temel ihtiyaçlar örtüşmediğinde çocuklar nasıl etkileniyor?
Instagramdan takip etmek için; @uzm.psk.sinemcakir