Çocuk ve İletişim

Çocukça diye bir dil var ama bazen ebeveynler o dili konuşmakta zorlanıyor. Bir bebeğin dünyaya geldiği andan itibaren her anı yeniliklerle doludur. Sonsuz bir öğrenme sürecinin başlangıcı olan bu dönemde bebeğiniz aslında konuşuyor ve konuştuklarınızı anlamlandırıyor. Ancak hayatın bu ilk üç yılında her bir döneme ait dil değişiklik göstermektedir.
Okumaya Devam...Evliliklerde Çatışma Nedenleri Nelerdir?

Evliliklerde çatışma olması kaçınılmazdır. Her konuda uyumlu olmak ve aynı kararlara varmak mümkün değildir. Sağlıklı ilişkilerde çatışmanın varlığından ziyade, çatışmanın çözülme şekli önemlidir. Genellikle ilişkiye zarar vermeden sonuçlanan problemler, partnerlerin iyilik hallerini bozmaz ve kronik çatışmaların doğmasına neden olmaz. Peki ne oluyor da içinden çıkılmaz problemler sarmalına düşüyor ilişkiler ve boşanmayla sonuçlanıyor?
Okumaya Devam...Evlilik Oyunları- Aktif Dinleme

Aktif dinleme becerisini geliştirmeye yönelik bir evlilik oyunu önereceğim size. Çarkıfelek, sırayla partnerlerin mevcut bir sorunu ele almalarını sağlar ve eşlerin birbirine empati kurmasına, gerçekçi çözüm stratejileri oluşturmalarına yardımcı olur.
Okumaya Devam...Yol değişse bile, yolculuk değişmez!

Geçtiğimiz yıl psikolojide ‘stres’ olarak adlandırdığımız ne varsa hayatımızda yer aldı. Resmen hızlandırılmış bir stres fragmanı yaşadık. Tüm dünya farklı felaketlere ev sahipliği yaptı. Ekonomik problemler, eğitim ve okul hayatının köklü değişimi, duygusal yemek yeme atakları ile kaygı ve panik atakların pik yapması, depremler, kayıplar derken bireylerin ruh sağlığı tehlike altında. Ve ne var biliyor musunuz? Çok haklısınız! Sıkıştınız, bunaldınız, endişelisiniz ve önünüzü göremiyorsunuz. Ne zaman bitecek sorusunun yanıtı ise maalesef şimdilik çok uzakta görünüyor.
Okumaya Devam...Çocuklarda Öfke Davranışı

Öfke duygusu, genellikle kaçınmamız gereken yıkıcı davranışları ilk akla getirmektedir. Öfke kelimesini duyar duymaz bile pek çok kişinin gözünde, kontrol edilemeyen saldırgan ve zarar verici davranışlar sergileyen bir kişi imajı canlanıyor. Halbuki öfke bu kadar basit ve bu kadar günah keçisi olmamalı. Öfke, diğer tüm duygular gibi doğal ve sağlıklı bir duygudur. Kişinin hakkını koruyabildiği, kendini ifade edebildiği sosyal ilişkiler yaratabilmesi için de biraz özgür bırakılmalıdır. Peki çocuklarda öfke duygusu nasıl gelişir?
Okumaya Devam...